A szilveszter éjszaka a legtöbb kisállat életében egy rendkívül stresszes alkalom. A tűzijáték okozta félelem miatt évről évre kutyák százai tűnnek el. Megfelelő óvintézkedésekkel azonban könnyebbé tehetjük ezt a napot kedvenceink számára.

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy ami nekünk szórakozás, az állatoknak olyan, mintha egy háborús övezetbe csöppent volna. A kutyák akár 50000 Hz-et is képesek meghallani, így a petárda hangja nekik olyan, mintha az emberek füle mellett egy bomba robbanna.

Az első és egyik legfontosabb dolog: Megelőzés.

 • A leginkább fenntartható módszer a pszichoterápia lehet, de számos egyéb módszer is segíthet kedvencünknek. Mindazonáltal ne feledjük, hogy minden eset más és más, így a legjobb, ha egy olyan állatgyógyászati klinikán kérünk tanácsot, ahol viselkedésterápiával is foglalkoznak.
 • Némi türelemmel hozzászoktathatjuk kutyánkat a rendhagyó hangokhoz, ha azokat kellemes emlékekkel társítjuk. Egy új játék, néhány rágható csemege vagy egy kis közös játszadozás megtaníthatja az állatnak, hogy nem szükséges olyan ijedősnek lennie, és hogy stresszes helyzetben is jól érezheti magát – ez más körülmények között is kifejezetten hasznos lehet.
 • Figyeljünk a kutyusunk chipjére! Ellenőrizzük a regisztrációját is!
 • Legyen bilétás nyakörve, rajta a gazdi elérhetőségével!
 • Figyeljünk rá szilveszterkor, és engedjük be a házba, vagy a garázsba, megelőzve ezzel az esetleges traumák kialakulását, illetve a szökést! A legtöbb kutya szilveszterkor szökik el, 40%-uk soha nem talál haza!
 • Fontos továbbá, hogy ha tisztában vagyunk azzal, hogy kedvencünk nem bírja a stresszt, maradjunk vele otthon, így kevésbé lesz traumatikus számára az este. Mindig ellenőrizzük, hogy a kiválasztott hely valóban biztonságos-e a kutya számára, vagyis nincs olyan tárgy vagy felület, amitől megsérülhet.
 • Lehetőség szerint szilveszterkor ne sétáltassuk kedvencünket, ha pedig mégis a séta mellett döntünk, akkor győződjünk meg róla, hogy kutyánk nem tud kiszabadulni a pórázból vagy a nyakörvből, és elérhetőségünk megtalálható a bilétáján. Ha más napokon póráz nélkül is biztonságosan sétálunk vele, szilveszterkor mindenképpen használjunk pórázt, ha elmegyünk valahova közösen.
 • Szilveszterkor még a legjólneveltebb kiskutyák is elszökhetnek. A tűzijáték stresszt kiváltó zaja ösztönös vagy pánikszerű viselkedésre késztetheti őket. Amennyiben a kutyusunkat a kertben tartjuk, győződjünk meg róla, hogy a kert egyik pontján sem tud a kerítésen átszökni. Akár egy nyitható előkapu is jó lehetőség lehet számára.
 • Ha a kutya keresi a közelségünket, azt mindenképpen engedjük neki. Ha szó nélkül simogatjuk, vagy egyszerűen csak átöleljük, úgy érzi majd, hogy nem hagyjuk magára a félelmével. Ha azonban jobban szeretne elvonulni, biztosítsunk neki egy elsötétített dobozt vagy más nyugalmas helyet.
 • A fülvédő is hasznos lehet. Fontos arra is gondolni, hogy a kutyát már hamarabb szoktassuk hozzá a fülvédő használatához.
 • Esetenként, az állatorvossal egyeztetve, nyugtatót is adhatunk a kutyának. Fontos, hogy részesítsük előnyben a növényi alapú nyugtató készítményeket, amilyen például a macskagyökér szirup. Kémiai alapú nyugtatók esetén nem kívánt mellékhatások, például keringési problémák jelentkezhetnek. Kérjük állatorvos segítségét, hogy megtalálhassuk a kedvencünk számára legmegfelelőbb készítményt.
 • Sötétítsük be az ablakot, hogy a kutya ne lássa a felvillanó fényeket. Tartsuk zárva az ajtókat és az ablakokat, és szóljon a tévé, vagy valamilyen zene a háttérben, amely elnyomja a durrogó és fütyülő hangokat.
 • Ha nem tudunk vele lenni szilveszterkor, keressünk egy állatpanziót.
 • Használjunk nyugtató hatású termékeket! Pl: Beaphar CaniComfort nyugtató hatású Spot-On és a Calming Home Spray. A boltban kapható!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük