Előbb-utóbb el jön az a pont egy szülő életében, hogy gyermeke kisállatot szeretne kapni tőle. Azonban fontos körültekintően eljárni a döntésünk előtt, hisz egy élő állatról beszélünk, akiről sok-sok éven át kell majd gondoskodni.

Hirtelen felindulásból ne szerezzünk be kisállatot! Sajnos az impulzus vásárlásokból beszerzett jószágok ritkán töltik az egész életüket ugyanannál a családnál a nekik kijáró gondoskodás és szeretet mellett.

Ne csak arra figyeljünk egy adott állattal kapcsolatban, ami nyilvánvaló pl. hogy a sün tüskéi szúrhatnak. Járjunk utána alaposan pl. hogy a sün éjszakai állat, ezért nem biztos, hogy ideális egy ovis mellé, aki korán elmegy aludni. Olyan állatot kell választani, akinek szokásai összeegyeztethetők a család életvitelével, rutinjával!

A szülőnek kell ismerni a saját gyermekét, hogy mi az amit rá lehet bízni, természetesen folyamatos szülő kontroll mellett, és mi az, amiben inkább még csak megfigyelő legyen.

Az aranyhal hidegebb vizet kedvelő, tóba való, nagyra növő halfajta, hacsak nem biztosítunk számára egy minimum 500, de inkább 1000 literes akváriumot, ne vegyük meg.

Fontos megvizsgálni a tényt, hogy gyerek vajon elég idős-e ahhoz, hogy megértse és leutánozza, hogy hogyan kell helyesen megfogni egy kisállatot, anélkül, hogy leejtené vagy megszorítaná. Fontos, egy állatot nem szabad azért büntetni mert fájdalom vagy félelem esetén rosszul reagál! Ahogy a gyereket, úgy a szőrös családtagot is a szülőnek kell kontrollálni és figyelni a jelzéseit.

Amilyen lelkesek tudnak lenni a gyerekek az adott állatkáért, egy hónap múlva pont annyira izgatja őket valami más. Éppen ezért csak a gyereknek ne vegyünk állatot, mert könnyű belátni, hogy nagy az esély arra, hogy rövidebb-hosszabb idő múlva teljes egészében a szülőre fog maradni.

Vannak viszonylag rövid ideig élő kedvencek, mint a hörcsög és vannak 80 évig élő papagájok, amiket még a gyermekünknek is gondoznia kell majd.  Bármelyik lehet jó választás egy család számára, de az előre felmért, reális elköteleződés a kisállat felé elengedhetetlen!

Gyerekbarát kisállat pl: a tengerimalac, hörcsög, macska-kutya(ha nagyobb a gyerek), hal, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük