Az anyai ellenanyagok kb. 12 hetes korra bomlanak le a kölyök szervezetében, ezért lényeges, hogy az immunvédekezést mesterségesen is megerősítsük. Az aktív immunitást védőoltásokkal tudjuk kialakítani. A megfelelő időben történő vakcinázás, valamint a rendszeresen ismétlődő, emlékeztető oltások teszik lehetővé, hogy az immunrendszer időben felismerje az egyes kórokozókat és ellenük válaszreakciót kezdeményezzen. Bár hazánkban csak a veszettség elleni védőoltás kötelező – közegészségügyi szempontok miatt – ez egyáltalán nem nyújt védettséget egyéb fertőző betegségek ellen, amelyek a kölyök- és felnőtt kutyák egészségét veszélyeztetik, sőt egyes esetekben akár az életüket is kiolthatják.

Vakcinázási programok:

Kölyökkutyák esetén többféle vakcinázási program létezik, a lentebb feltüntetett oltási sor csak a minimum ajánlás. Az adott oltások szükségességét, a vakcinázás idejét, az ismétlések számát és sorrendjét mindig az adott páciens aktuális immunállapotának figyelembe vételével a kezelő állatorvos kolléga dönti el. Az aktuális oltást minden alkalommal megelőzi egy általános betegvizsgálat, hisz oltásban csak egészséges állatot szabad részesíteni!

OLTÁSOK:

  • 6-7 hetesen: Parvo vírus elleni monovalens (egy betegség legyengített kórokozóját tartalmazó) vakcina
  • 8-9 hetesen: Parvo vírus elleni monovalens vakcina ismétlése
  • 10-11 hetesen: Kombinált vakcina (Parvo, Szopornyica, Kennel-köhögés, Leptospirózis, Rubarth-kór vagy Fertőző májgyulladás)
  • 12-13 hetesen: Kombinált vakcina ismétlése
  • 3 hónaposan: Veszettség elleni vakcina(kötelező)
  • 9-10 hónaposan: Veszettség elleni vakcina(kötelező)

A jogszabály értelmében minden három hónapos kort betöltött kutyát egy hónapon belül veszettség elleni védőoltásban kell részesíteni, majd az oltást hat hónap elteltével (azaz 9-10 hónapos korig) meg kell ismételni!

Felnőtt kori oltások:

Az alap immunizálást követően már bátran vihetjük kedvencünket kutyatársaságba, ennek hiányában viszont kerülendő az utcai sétáltatás, illetve más kutyákkal történő kapcsolat. Kölyökkutyák esetén az oltásokkal egyidejűleg javasolt legalább háromszor féreghajtást is végezni akár tabletta, akár féreghajtó paszta felhasználásával. A megfelelő immunválasz fenntartása érdekében az oltásokat felnőtt korban is szükséges megismételni. Rendszeresen oltott, felnőtt ebek esetén az emlékeztető oltásokat – az oltóanyag típusától függően (önálló veszettség, önálló kombinált vagy kombinált és veszettség egyben) – már csak évente egyszer kell beadatni.

Fontos:

Az oltások beadását csak szakember, vagyis erre a tevékenységre jogosult állatorvos végezheti el! Amennyiben az általunk választott, minimum nyolchetes kölyök nem rendelkezik szabályos, hivatalos és sorszámozott oltási könyvvel, microchippel és legalább egy állatorvosi pecséttel hitelesített védőoltással, illetve féreghajtással, akkor bármennyire is sajnáljuk, az ilyen tisztázatlan származású kölyköt inkább ne fogadjuk be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük