Az élelmiszer érzékenység sokak életét megkeseríti és ez alól a kutyák sem képeznek kivételt.

Az allergia esetén az immunrendszer reagál egy bizonyos összetevőre.

Az ételallergia a kutyáknál legtöbbször 6 hónapos és 2 éves kor között alakul ki, de bármikor az életük során felbukkanhat, viszont a már kialakult allergia előreláthatólag a kutya egész élete során fenn fog állni. Ismert allergének a glutén tartalmú gabonák, mint az árpa, a rozs és a búza és ide tartozik a szója is.

Az egészséges kutyák gond nélkül megemésztik a normál kutyatápot. Ezzel szemben az ételallergiával rendelkező kutyáknál bizonyos táplálék elfogyasztása után gyakran jelentkezik hasmenés vagy viszketés, de akár a bőr, a fül vagy a bűzmirigy gyulladása is. A kutyánál védekezési reakció lép fel az étel valamelyik összetevőjével szemben. A fenti tünetek, pl. a viszketés oka azonban igen sokféle lehet. Az ételallergia mellett lehet kiváltó ok a környezettel szembeni allergia (pollenallergia, kontaktallergia pl. a pórázra vagy hámra), vagy bolhanyál allergia, de okozhatják paraziták (pl. bolha, atka), bőrgomba, vagy fertőzések is, sőt viselkedési problémák is állhatnak a háttérben.

Az ételallergia egyetlen hatékony kezelési módja, ha kizárunk mindent az eb étrendjéből, ami problémát okoz. Egy 2016-ban közzétett tanulmány szerint a legtöbb kutya a marha- és a csirkehúsra, illetve a tejre allergiás. Mivel azonban fehérjére szüksége van az ebnek, célszerű ezt új forrásból bevinni, például nyúl- vagy vadhúsból.

Sok gazdi hipoallergén gyógytápot ad a kedvencének. Az ilyen típusú eledelek speciális eljárással készülnek, amely során a fehérjéket olyan kicsi építőkövekre bontják fel, hogy az immunrendszer már nem ismeri fel azokat, így nem is lép fel ellenük allergiás reakció formájában. Búza-glutén és csirkehús mentes!

Hipoallergén eledelek széles választékban kaphatóak a boltban nálam! 🙂

Hatvan, Hunyadi tér 1.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük