Az élelmiszer érzékenység sokak életét megkeseríti és ez alól a kutyák sem képeznek kivételt. Két alapvető formája van, az allergia és az intolerancia, a kettő nem összekeverendő. Ami közös, az az, hogy mindkét esetben az étel bizonyos összetevőjére reagál érzékenyen a szervezet.

Az allergia esetén az immunrendszer reagál egy bizonyos összetevőre, míg az élelmiszer intolerancia többnyire valamilyen emésztési probléma formájában jelentkezik.


Az ételallergia a kutyáknál legtöbbször 6 hónapos és 2 éves kor között alakul ki, de bármikor az életük során felbukkanhat, viszont a már kialakult allergia előreláthatólag a kutya egész élete során fenn fog állni. Ismert allergének a glutén tartalmú gabonák, mint az árpa, a rozs és a búza és ide tartozik a szója is.

Az egészséges kutyák gond nélkül megemésztik a normál kutyatápot. Ezzel szemben az ételallergiával rendelkező kutyáknál bizonyos táplálék elfogyasztása után gyakran jelentkezik hasmenés vagy viszketés, de akár a bőr, a fül vagy a bűzmirigy gyulladása is. A kutyánál védekezési reakció lép fel az étel valamelyik összetevőjével szemben. A fenti tünetek, pl. a viszketés oka azonban igen sokféle lehet. Az ételallergia mellett lehet kiváltó ok a környezettel szembeni allergia (pollenallergia, kontaktallergia pl. a pórázra vagy hámra), vagy bolhanyál allergia, de okozhatják paraziták (pl. bolha, atka), bőrgomba, vagy fertőzések is, sőt viselkedési problémák is állhatnak a háttérben.


Ha kutyájának táplálék-összeférhetetlensége van, akkor az emésztési problémákkal és levertséggel járó tünetekkel jelentkezik. A táplálékallergia ugyanilyen tünetekkel és ráadásul viszketéssel is járhat. Mindkét betegség azonos módon kezelhető: a reakciót kiváltó anyagok és eledelek kiiktatása, a kiváló minőségű eledel segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük