A leggyakoribb bőrbetegségek

Kutyája bőre nemcsak a felszínen tomboló kórokozók jelenlétét jelzi, a mélyben megbúvó kórságokról is üzenhet. Érdemes tehát tisztában lenni a leggyakoribb bőrelváltozásokkal, hogy észlelésük pillanatában azonnal lehessen cselekedni. A cikkünkben szereplő összes tünet esetén először állatorvossal való konzultáció szükségeltetik, semmiképp se kezelje önállóan az interneten olvasható javaslatok szerint kutyáját, hiszen tovább ronthat a helyzeten.

Allergiás dermatitisz

Akárcsak az emberekből, a kutyákból is számos tényező kiválthatja az allergiás reakciót. A kivörösödött bőrfelszín többnyire jól látható szegény kutyus érintett testrészein, mivel az irritált felületet rendszeresen vakarja, nyalja, harapdálja. A megoldás az allergén eliminálása a kutya környezetéből, illetve az orvos által előírt kezelési terv bevetése.

Élesztőgomba-fertőzés

Ha ezzel a betegséggel van dolga, valószínűleg a kutyus lábujjai között és a füle belső részén lesz leginkább észrevehető az elváltozás. Elszíneződött, szokatlan szagú, vörös és viszkető bőr, hámlás figyelhető meg ezeken a testrészeken. Ha szerencséje van, sima krémezéssel elmúlik a bewtegség.

Bakteriális szőrtüszőgyulladás

Rövidszőrű kutyákon könnyebben észre lehet venni, mint hosszúszőrű társaikon. A sebes, apró puklikkal tarkított bőrelváltozás gyakran más betegségekkel jár együtt, például az allergiával, a rühességgel vagy felszíni sérülésekkel. Orális vagy topikális antibiotikumokkal, esetleg gyógysamponnal történik a kezelése.

Ótvar

Kölyökkutyáknál gyakori bőrbetegség, mely gennyes, hólyagos és kifakadás esetén varasodó elváltozással jár együtt többnyire a hastájékon. Kiváltó okai a helytelen tartási körülményekből következő legyengült immunrendszer és az egyéb fertőzések. Szerencsére gyógykenőccsel és kiegészítő terápiával viszonylag rövid idő alatt helyrehozható.

Rühesség

A kutyáknál legtöbbször kétfajta rühatka által okozott fertőzés jelentkezik. Az egyik a szinte elviselhetetlen viszketéssel járó verzió, mely során a viszonylag kis számban jelen lévő élősködők okozzák a kellemetlen tüneteket. Az atkák ürülékében és egyéb testnedveiben található fehérjék allergiás bőrreakciót okoznak, ezért vakarja magát gyakran véresre szegény pára.

A másik az úgynevezett norvég vagy pörkösödő rühesség, mely gyakorta egyáltalán nem viszket, de sokkal látványosabb elváltozásokat produkál. Olyan kutyáknál gyakori, akiknek az immunrendszere előrehaladott életkorukból vagy gyógyszeres kezelésből kifolyólag nem működik száz százalékosan.

A rühesség kezelésének időtartama 4-6 hét, az orvos általában külsőleg alkalmazható cseppek, kenőcsök és gyógysampon alkalmazását írja elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük