A kullancsok és a bolhák a kutyák leggyakoribb élősködői. A tavasz kezdetével szinte elkerülhetetlen, hogy kiskedvencünk össze ne szedjen párat. A kutya véréből táplálkoznak, és sok betegséget is terjesztenek. Éppen ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ezekeről a kis vérszívókról.

A kullancsok

A kullancsok a tavasz beköszöntével lesben állnal a fákon, az aljnövényzetben, Azon kívül, hogy kellemetlenek, veszélyes betegséges hordozói is, mint a Lyme-kór.
Minél korábban fedezi fel a kutyában a kullancsot, annál kisebb a valószínűsége, hogy a kullancs átadott volna valami betegséget az ebnek, ezért érdemes minden sétáltatás után átnézni négylábú barátunkat.

A kutya átvizsgálásánál különös figyelmet kell fordítani a fejre, a nyakra, a fülekre, a hasra és a combok belső felére, ezek azok a helyek, ahova a kullancs jól érzi magát. Ezek a paraziták általában jól észrevehetőek, de a felszívott vér mennyiségétől változik a testméretük, tehát lehetnek akár gombostű-fej méretűek, vagy akár cseresznyemag nagyságúak.

Védekezés a kullancs és bolha ellen

Az állatgyógyászati készítmény hosszantartó, 16 hetes bolhaölő hatást biztosít bolhák (Ctenocephalides felis) ellen, 6 hónapos kullancsölő hatást biztosít kullancsok (Ixodes ricinus) ellen, valamint repellens (táplálkozásellenes) és szúnyögölő hatása révén 5,5 hónapon át tartó védelmet nyújt a lepkeszúnyogok (Phlebotomus perniciosus) ellen. A Beaphar Canishield® hatóanyaga, a deltametrin fokozatosan szabadul fel a nyakörvet alkotó polimer mátrixból és a kutya testfelületét borító lipidrétegen keresztül terül szét. A deltametrin működése nem szisztemikus, azaz nem kerül a kutya vérkeringésébe, az ízeltlábúakra azonban idegméregként hat. A hatóanyag felszabadulása a nyakörv hatékonysági idejének teljes tartama alatt zajlik. A Canishield® nyakörv biztonsággal alkalmazható 7 hetesnél idősebb kutyákon, könnyen felhelyezhető és teljesen szagtalan.

A kullancs eltávolítása

A legegyszerűbb megoldás, ha egy kullancscsipeszt használ, amivel könnyen és gyorsan eltávolítható az. Nagyon fontos, hogy a kullancs fejét ne szorítsa meg, ugyanis nyomás által a gyomortartalmuk, és ezáltal a kórokozók a sebbe kerülhetnek, onnan pedig a kutya vérkeringésébe. Ügyelni kell arra is, hogy lehetőség szerint a kullancs egész testét eltávolítsa, mert a kutyában maradt kullancsfej akár gyulladáshoz is vezethet.
Ne használjon semmilyen olajat, krémet a kutyában lévő kullancson, ugyanis ez a parazita hányásához vezet!

AZ ELTÁVOLÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES CSIPESZ ÜZLETÜNKBEN KAPHATÓ!

A kullancsok helyes eltávolításának lépései:

 1. Használjon kullancscsipeszt a kullancs eltávolításához.
 2. Olyan közelre helyezze a csipeszt a kutya bőréhez, amennyire lehetséges.
 3. Ragadja meg a csipesszel a kullancs fejét és óvatosan, egyenletesen húzza ki a bőrből.
 4. Ellenőrizze le, hogy sikerült e az egész kullancsot kivenni.
 5. Fertőtlenítse le a sebet és ellenőrizze le rendszeresen. A seb körül megjelenő piros kör Lyme-kórra utal.
 6. Tartsa észben, hogy kutyáját megcsípte egy kullancs. Ha a kutya betegnek tűnik, unott vagy lázas, vigye állatorvoshoz.

A kutya kullancs által terjesztett betegségei

A kullancsok olyan betegségeket terjesztenek, amelyeket nem szabad alábecsülni. Ezek a betegségek a következők:

 1. A Lyme-kór egy olyan fertőző betegség, amelyet a Borrelia burgdorferi baktérium vált ki. Ennek a baktériumnak parazitákra van szüksége ahhoz, hogy a gazdatest vérkeringésébe kerüljenek, és ott tovább szaporodjanak.
 2. Kullancsencephalitis : A kullancsencephalitis egy vírusos betegség, amit az azonos nevű vírus vált ki. Leggyakrabban fertőzött kullancs csípésével terjed. Kutyáknál szerencsére igen ritka és csak legyengült immunrendszerű állatokat képes megtámadni.
 3. Babeziózis (kutyamalária): A babeziózis egy fertőző betegség, ami egysejtű parazitákon keresztül terjed. A Babesia bigemina kórokozó a kullancs csípésén keresztül fertőzi meg az állatot és a vörösvérsejteket támadja meg.
 4. Anaplazmózis: Az anaplazmózis egy fertőző betegség, amit az anaplazma baktériumok váltanak ki és szintén kullancsokkal terjed.
 5. Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz): Az ehrlichiosis szintén egy kullancsok által terjesztett fertőző betegség, amelyet a rickettsiákhoz tartozó ehrlichia canis nevezetű baktérium okoz. Ezt a betegséget a barna kutya kullancs terjeszt, amely az európai mediterrán országokban elterjedt.
 6. Hepatozoonosis: Ezt a fertőző betegséget a hepatozoon canis egysejtű parazita okozza. A fertőzést szintén a barna kutya kullancs terjeszti, amely olykor a mediterrán országokban nyaralókon keresztül jut el más országokba.

A bolha

A kutyák  vakarózásának hátterében gyakran  bolhák állnak. Az apró élősködők a leggyakoribb parazitákhoz tartoznak és nem csak kellemetlen tüneteket okoznak, hanem komoly betegségeket is terjeszthetnek.
A szövetekbe is előszeretettel raknak fészket, mint például a szőnyegbe, párnákba vagy a kanapéba. Ha egy kifejlett bolha megtalálta a fészkét, akkor onnan már nem igen költözik el. A véréből táplálkozik és hosszútávon élősködik áldozatán. Számuk rohamosan nő: egy nap alatt a nőstény bolhák kb. 30 tojást raknak. Ezeket a tojásokat a kutya szőrébe rakják, onnan szivárognak le és terjednek el a kutya környezetében, a kanapén, a kutya fekhelyén vagy a padló repedéseiben. 4-12 nap elteltével a tojások lárvákká alakulnak, amelyek a bolhák ürülékéből táplálkoznak, amelyek a kutyáról hullnak le. A lárvák bebábozódnak és egy kis idő múlva új bolhák kelnek belőlük életre, amelyek azonnal nekiállnak az áldozatkeresésnek. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak a kifejlett bolhákat irtsa ki, hanem a lárvákat is a tojásokat is.
A bolhák nem válogatósak, habár a különböző bolhák különböző áldozatokra specializálódtak (például létezik kutyabolha és macskabolha is) sőt, létezik olyan, amelyik az embert is megtámadja.

Egy bolha feljődési ciklusa

A bolhák felismerése és kiírtása

Így ismerheti fel, ha kutyája bolhás:

 1. Állítsa kutyáját egy sima, világos felületre, amin könnyen észreveheti a bolhaürüléket, ha az kipotyog a kutyából.
 2. Fésülje át a szőrét egy sűrűfogú fésűvel. Ha apró fekete kis bogyók potyognak ki a szőrből, akkor valószínűleg bolha ürüléket lát.
 3. Ezeket szedje össze egy fehér kendő segítségével, majd óvatosan nedvesítse be.
 4. Amennyiben valóban bolhaürülékről van szó, akkor feloldódnak és piros foltokat hagynak a kendőn. A bolha ürüléke ugyanis nem más, mint a kutya megemésztett vére.
 5. Kezelje a kutyát: bolhairtó eszközökkel ( Spot-On, spray, vagy bolhanyakörv).
 6. Kezelje a többi állatot és a kutya környezetét is

Ha kutyája bolhás, akkor ne csak a kutyát, hanem a vele egy háztartásban élő állatokat és a kutya környezetét is kezelni kell, ahhoz, hogy a bolhák minden fejlődési állapotától megszabaduljon. A takarókat legalább 60 fokon mossa ki. Gyakrabban és alaposabban porszívózzon minden területen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük